Glutenfri grøntsagsboller

Glutenfri grøntsagsboller

Glutenfri grøntsagsboller, som smager og mætter virkelig godt! Normalt er jeg ikke tilhænger af broccoli i bagværk, da både smagen og lugten af broccoli nemt kan blive dominerende på en ærgerlig måde (det er jo smag og behag). MEN i denne opskrift er både udseendet, konsistensen og smagen virkelig lækker, og jeg vil vove den påstand, at du kan servere dem for selv de største grøntsagsskeptikere ;-).

Opskriften på de glutenfri grøntsagsboller er glutenfri, sukkerfri, laktosefri og veganske (og fri for æg). De er rige på fibre, protein og sunde, essentielle fedtsyrer, og desuden er de egnede til alverdens formål. Du kan både bruge dem i det “salte” køkken til frokost, madpakke, burgerboller eller alternativ til rugbrød, og desuden kan du også sagtens bruge bollerne til et mellemmåltid eller eftermiddagssnack med peanut butter, marmelade, sundere hjemmelavet nutella eller ost.

Desuden vil jeg anbefale dig at tage et kig på mine andre opskrifter på brød – der er lidt forskelligt til en masse anledninger: sundere chokoladeboller, lækre gulerodsboller eller måske hjemmelavede bagels? Alle disse opskrifter er også glutenfri, sukkerfri, laktosefri og veganske.


For at lykkes med glutenfri bagværk er det – ud fra min erfaring – vigtigt at have fokus på at lave en ensartet slimet/gelé-agtig masse af vand, FiberHUSK (den gule) og gær. Se billederne og udførsel nedenfor i opskriften.

Opskrift på glutenfri grøntsagsboller

Opskrift til 9 boller

Ingredienser:
– 3,5 dl kold vand
– 2 tsk tørgær (jeg bruger Yeast tørgær fra Doves Farm, men du kan også bruge 2/3 af en pakke normal gær)
– 2 spsk FiberHUSK (den gule pakke)
– 75 g gulerod (fintrevet eller blendet)
– 85 g broccoli (fintrevet eller blendet)
– 1 tsk salt
– 100 g boghvedemel
– 50 g havregryn
– 30 g kokosfibermel (kan evt. erstattes med quinoamel, rismel, majsmel eller boghvedemel)

Valgfri: 70 g kerner frø (jeg har brugt 40 g græskarkerner og 30 g solsikkekerner + lidt til topping)

Fremgangsmåde:
Kom vand, gær og FiberHUSK i en røreskål og rør det til en ensartet geléagtig masse uden klumper med en røreske (se billeder nedenfor). Lad massen stå i cirka 10 minutter, mens du forbereder de øvrige ingredienser.
Blend (eller riv alternativt grøntsagerne fint) og tilsæt grøntsagerne til røreskålen. Tilsæt salt og mel/havregryn (og evt. kerner/frø) og rør det godt sammen.

Lad massen stå og samle sig i cirka 10 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft, mens du former 9 boller af dejen*. Drys eventuelt med lidt kerner/frø på toppen. Lad bollerne hvile på bagepladen indtil ovnen er varm.
Bag midt i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader varmluft. Lad boller køle af i mindst 15 minutter inden du skærer dem over.
Bollerne er fryseegnede.

* TIP: gør dine hænder lidt våde når du former bollerne, så klistrer de ikke.3 thoughts on “Glutenfri grøntsagsboller”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *