Glutenfri og mælkefri æbleskiver

Glutenfri og mælkefri æbleskiver

Glutenfri og mælkefri æbleskiver, som er lige så bløde, luftige og lækre, som dem du kender. De er desuden også fri for raffineret sukker, og de er på ingen måde lige så fedtede/klistrede, som købevarianten. Jeg har serveret disse æbleskiver for min familie, som alle blåstemplet både smag og konsistens. Så jeg kan roligt anbefale dig at lave disse æbleskiver 😉 Dette indlæg indeholder desuden (oprigtig) reklame for Tørsleffs’ produkter, da disse spiller nogle af hovedrollerne i æbleskiverne.

Æbleskiver er klart en af de lækkerier, som hører julen til for mig. Dog er der mangel på naturligt glutenfri, mælkefri og sukkerfri varianter i supermarkederne. De findes med renset hvedestivelse, men dette holder jeg mig som princip altid fra, da jeg foretrækker de naturligt glutenfri ingredienser – dette er naturligvis blot min holdning 😉 Desuden har jeg altid foretrukket at lave dem selv, og jeg vil virkelig anbefale dig at give det et skud. Det er hyggeligt og tilfredsstillende når de lykkes 😉


Nedenfor giver jeg en masse tips og tricks til, hvordan du laver de flotteste, runde æbleskiver – formen på hjemmelavede æbleskiver kan nemlig godt drille for mange, uanset om du laver dem med eller uden gluten! Men jeg er godt oplært af min far, og disse metoder giver dig smukke æbleskiver hver gang 😉

Hvis du er i humør til mere julebag, så kan jeg anbefale dig at lave de bedste glutenfri, sukkerfri og veganske pebernødder eller disse sundere juletræstammer.
Desuden har jeg også en opskrift på en sundere julesneglekage, som er glutenfri, sukkerfri og vegansk.

Tips og tricks til perfekte glutenfri og mælkefri æbleskiver

1: Luftig dej: Æggehviden piskes stiv i en separat skål, og vendes/foldes til sidst forsigtigt sammen med resten af dejen med en dejskraber. Det er dette, som giver dig en luftig dej. Se billede nedenfor for konsistens.


2: Sammenhængende dej: Lad dejen hvile på køl i minimum 15 minutter, så meltyperne, FiberHUSK og væsken kan nå at binde sig. Dette sikrer, at din dej ikke bare smuldrer og er usammenhængende.


3: Redskab: Brug et grillspyd (dem der er lavet af træ, som du også bruger til fx kyllingespyd) eller en kødnål når du vender æbleskiverne.


4: Sådan vendes æbleskiverne: Stik grillspyddet/kødnålen eller lignende ned langs kanten på æbleskiven og løsn den forsigtigt, så du kan flippe den lidt opad. Stik så spyddet ind i æbleskiven fra bunden/siden og vend æbleskiven en HALV omgang (se billede nedenfor). Det er helt okay at dejen flyder en anelse ud fra midten når de står på højkant. Fyld lidt ekstra dej i siden og lad det stege lidt, før du vender sidste halve omgang rundt. Dette trick giver dig runde æbleskiver, frem for den flade/halvtrætte slags 😉


5: Citron og natron: Citron er nødvendigt når du anvender natron, da dejen ellers vil få en bitter og ubehagelig smag, grundet natron. Natron reagerer kemisk med syren i citron, og får din dej til at boble når du blander disse ingredienser. Dette bidrager til en perfekt hæveegenskab.

Opskrift på glutenfri og mælkefri æbleskiver

Cirka 30 stk afhængigt af størrelsen på hullerne i din æbleskivepande.

Ingredienser:

– 3 æg (delt i blomme og hvide)
– 100 g rismel eller boghvedemel
– 50 g quinoamel eller mandelmel
– 50 g fin majsstivelse fra Tørsleffs (reklame)
– 5 g FiberHUSK (den gule pakke)
– 2 spsk honning eller andet sødende
– 1 tsk bagepulver fra Tørsleffs (reklame)
– 1 tsk natron fra Tørsleffs (reklame)
– Saft af 1/2 citron (tilføj evt. lidt revet skal, hvis du godt kan lide lidt citrussmag)
– 2 spsk smagsneutral olie eller smeltet smør
– ½ tsk kardemomme
– 1 tsk kanel
– 1 nip salt
– Kornene fra ½ vaniljestang eller 1 tsk vaniljearoma fra Tørsleffs (reklame)
– 4 dl vand eller mælk (begge smager godt)

Desuden: ½-1 æble skåret i små tern som fyld når du steger.

Fremgangsmåde:

1: Kom æggehvide og æggeblomme i hver deres røreskål, og sæt æggehviden til side.
2: I skålen med æggeblomme tilsætter du alle de øvrige ingredienser, og pisker dette til en ensartet dej – tilsæt gerne vand/mælk lidt ad gangen, for at undgå klumper.
3: Pisk æggehviden helt stiv til den bliver hvid og fast nok til at du (i princippet) kan vende skålen på hovedet uden at det bevæger sig.
4: Brug en dejskraber til at vende den stive æggehvidemasse sammen med resten af dejen, så du får en luftig konsistens.
5: Stil dejen på køl i minimum 15 minutter, og skær æblet i bittesmå tern mens du venter (medmindre du ikke ønsker æblefyld).
6: Varm æbleskivepanden op og tilsæt valgfri fedtstof. Når panden er varm (mit komfur står på 6 ud af 9 på varme), fyldes hullerne næsten op til kanten med dej – tilsæt også æbletern på toppen, hvis du ønsker det.
7: Når bunden har fået stegeskorpe og dejen stadig er en anelse flydende i midten, vendes æbleskiverne en HALV omgang med grillspyd eller kødnål (se billeder ovenfor). Hæld lidt ekstra dej i den ene side og steg videre, før du vender sidste halve omgang.*

Servér æbleskiverne med det samme med marmelade, flormelis, sukker, peanut butter, nutella eller din egen foretrukne dyppelse.

TIP: Æbleskiverne kan opbevares på køl i flere dage, og bliver så gode som nye, hvis du giver dem en kort tur i mikroovnen. De er desuden også fryseegnede.



*Hvis denne metode er for uoverskuelig, kan du sagtens vende æbleskiverne hele vejen rundt – smagen er den samme 😉



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *