De bedste glutenfri bagels
De bedste glutenfri bagels! Indimellem får man lavet nogle geni-streger, som man er ekstra stolt af – og disse bagels tilhører denne kategori. Jeg har altid elsket bagels, hvilket muligvis mest skyldes formen på dem (lidt på samme måde som jeg elsker pasta i forskellige former) ;-).
Denne opskrift er glutenfri, sukkerfri, laktosefri og vegansk og resultatet er de blødeste, lækreste og luftige bagels, som man næsten ikke kan tro er glutenfri. Du kan pynte dem med kerner/frø, æg, valgfri mælk, revet ost eller lade dem være som de er. De er VIRKELIG lækre uanset hvad!
De kan holde sig lækre og bløde i et par dage i en pose (enten i et skab eller i køleskabet) og du kan også sagtens fryse dem ned, og tø dem op i mikroovn når du har lyst til en. De er perfekte til alt fra en lækker madpakke, gæster og tilbehør til aftensmad.
Prøv desuden min opskrift på de lækreste og sunde rösti-vafler, som er lavet af rodfrugter, og som også egner sig perfekt til frokost, aftensmad og gæster!
Tips til bagning
Når du laver dejen til disse bagels (og generelt når du laver glutenfri boller/brød), er der primært to ting, som jeg har erfaret er meget vigtige for at få det bedste resultat.
Det første, som jeg altid sørger for, er at røre vand, FiberHUSK og gær rigtig godt sammen (i dette tilfælde også med chiafrø), så du får en ensartet og tyk gele-agtig masse, som billedet herunder viser.
Det andet tip, som jeg altid går op i, det er at dejen får lov til at samle sig i cirka 30 minutter efter det er blandet sammen. Det gør en stor forskel for måden dejen opfører sig på, da den har brug for tid til at binde sig sammen.
Hvis du har flere spørgsmål er du selvfølgelig altid meget velkommen til at efterlade en kommentar til opskriften eller kontakte mig på Instagram på NoGlutenNoLimits 🙂
OPSKRIFT PÅ DE BEDSTE GLUTENFRI BAGELS
Ingredienser til 5 bagels:
– 3 dl vand
– 15 g FiberHUSK
– 1,5 tsk Yeast tørgær fra Doves Farm (orange pakke) eller cirka 25 g gær
– 15 g chiafrø
– 1 spsk olivenolie
– 1 tsk salt
– 60 g quinoamel (jeg bruger den fra Urtekram)
– 40 g boghvedemel eller rismel
– 40 g kikærtemel
Fremgangsmåde:
1. Kom vand, FiberHUSK, gær og chiafrø i en skål og rør det til en tyk og geléagtig masse med en røreske (se billede ovenfor). Lad massen stå i cirka 10 minutter, mens du måler de øvrige ingredienser af.
2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele rigtig godt sammen. Lad dejen stå og hvile i røreskålen i cirka 30 minutter.
3. Fordel cirka 1 spsk olie (valgfri type, jeg brugte rapsolie) på et bagepapir. Vend dejen rundt på bagepapiret, så overfladen bliver glat og nem at arbejde med, så den ikke klæber til dine fingre.
4. Form 5 boller af dejen og lav et hul i midten af disse boller med dine fingre (dette er nemt med let våde hænder). Form dem til du opnår ønsket udseende (se billeder nedenfor). Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
5. Bring let saltet vand i kog i en gryde (det må gerne være lidt dybt, så dine bagels ikke støder mod bunden når du vender dem). Brug en hulske (eller en anden bred og lidt flad grydeske/spatel) til at sænke dine bagels ned i vandet (jeg plejer at koge to af gangen afhængig af grydens størrelse).
6. Kog dem i 30 sekunder på hver side og løft dem herefter op på bagepapiret igen*.
7. Pynt og pensl med det du ønsker (f.eks. æg/mælk, frø, kerner, ost eller chiliflager) eller lad dem være som de er.
8. Kom dine bagels i ovnen og bag ved 200 grader varmluft (forvarmet ovn) i cirka 20 minutter (hold øje til sidst).
Lad dem køle af i mindst 10-15 minutter før du serverer.
*Hvis du bruger en grydeske uden huller, kan du bruge en te-ske eller gaffel til af løfte din bagel en anelse, så vandet løber ud af hullet.
Kan man bruge bagepulver i stedet for gær?
Hej Cille
Jeg vil klart anbefale at du bruger tørgær (jeg bruger altid en orange pakke fra Doves Farm), da det giver den luftige og lækre struktur til disse bagels. Jeg har dog ikke prøvet at anvende bagepulver, så du kan altid give det et forsøg – jeg tror dog umiddelbart ikke at det vil give et lige så godt resultat 🙂
Det er virkelig de bedste bagels jeg har bagt… Jeg vil dog i dag forme til boller før jeg lader dejen hæve… Jeg synes de er svære at få pæne med al den luft i dejen når den først er hævet…. Jeg lader selvfølgelig bollerne hæve 30 min bagefter og så laver jeg hul i dem De holder sig jo friske og lækre i flere dage, skal bare lige have en tur på risteren og få lidt sprød skorpe❇️
Hilsen Miira
Hej Miira
Tusind tak for dine søde ord, det er jeg virkelig glad for at høre. Det lyder som en spændende idé med at lade dem hæve som boller – hvordan blev resultatet? Og lige præcis, de holder sig helt vildt lækre i så lang tid! Venlig hilsen Pernille/NoGlutenNoLimits