Glutenfri og vegansk spinatbrød

Glutenfri og vegansk spinatbrød

Glutenfri og vegansk spinatbrød, som hverken kræver hævning eller æltning. Det lyder dejligt nemt, ikke? Brødet er virkelig lækkert og smagfuldt, og en god erstatning for rugbrød eller sandwichbrød. Konsistensen er tilpas fugtig, men stadig så fast, at du sagtens kan skære skiver af det!

Opskriften er glutenfri, sukkerfri, laktosefri og vegansk, og hvis der er nogle af de nedenstående ingredienser, som du ikke kan tåle, er du altid velkommen til at kontakte mig på Instagram på @NoGlutenNoLimits. Jeg svarer altid hurtigst muligt 🙂

Brødet kan holde sig lækkert på køl i flere dage. Dog kan jeg på det varmeste anbefale at du skærer det i skiver og fryser det ned med mellemlægningspapir mellem hver skive (evt. bare bagepapir klippet i små stykker). Og når du så skal bruge nogle skiver, kan du blot give dem nogle sekunder i mikroovnen.

Hvis du også kan lide at lave alternativer til “normalt” brød, så vil jeg anbefale dig at prøve:
– Dette kerneknækbrød eller disse knækbrød (begge glutenfri og veganske)
Vafler med hokkaidogræskar (eller gulerod)

Tips og tricks

1: “Form”
Jeg har kun erfaring med at lave brødet relativt “lavt”/fladt/rektangulært, og jeg tænker umiddelbart at brødet nemt kan risikere at virke lidt ubagt i midten, hvis du laver det meget kvadratisk (set fra endeskiven af brødet af). Lad mig endelig vide, hvis du afprøver det!

2: Hviletid
Lad dejen til brødet hvile i 5-10 minutter efter du har blandet det. Dette tillader at FiberHUSK/loppefrøskallerne har tid til at blive aktiveret og binde dejen sammen!
Lad desuden brødet køle af i minimum 15 minutter efter du har taget det ud af ovnen. Generelt har glutenfrit bagværk rigtig godt af at stå og “samle” sig efter bagning. Det gør det meget nemmere at skære over, da det ellers kan virke mere klæg/klistret i midten når du lige har taget det ud af ovnen.

3: Meltyper.
Jeg anvender altid mere end blot 1 glutenfri meltype i mit bagværk, da det giver det allerbedste resultat. Forskellige glutenfri meltyper har forskellige “evner”. Nogle gør bagværket mere let (f.eks. rismel og boghvedemel), mens andre giver fylde, tyngde og mæthed i form af fibre og proteiner (f.eks. quinoamel, kikærtemel og havregryn). Jeg køber mit glutenfri mel af mærket Urtekram, som kan fås i langt de fleste supermarkeder.

4: Grøntsager
Du kan sagtens bruge andre grøntsager end spinat. Fintrevet eller blendet gulerod fungerer mindst lige så godt i denne opskrift, og du får en virkelig lækker smag i et gulerodsbrød. Erstat blot de 300 g spinat med 300 g blendet eller fintrevet gulerod.

Opskrift på glutenfri og vegansk spinatbrød

Ingredienser til 1 brød (1 rugbrødsform):
– 300 g spinat (gerne fra frost, optøet)* (eller fintrevet/blendet gulerod)
– 1 dl vand
– 1 spsk FiberHUSK (den gule pakke)
– 2 spsk chiafrø
– 1 tsk salt
– 65 g havregryn (evt. boghvedegryn)
– 50 g quinoamel
– 50 g rismel eller fuldkornsmajsmel
– 100 g blandede frø/kerner (jeg bruger oftest solsikkekerner og græskarkerner)


Fremgangsmåde:
1: Tø spinaten op (blendes desuden hvis du har købt helbladet spinat fra frost – hvis det er hakket i forvejen behøver du ikke blende det). Behold desuden den “naturlige” væde/væske fra spinaten! Blend spinaten sammen med den øvrige 1 dl vand – så er det lettere at blende.
2: Alle ingredienser kommes i samme skål og røres sammen. Lad dejen hvile i skålen i 5-10 minutter, så den kan samle sig.
3: Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
4: Kom dejen i en rugbrødsform og drys evt. med lidt kerner på toppen.
5: Bag brødet ved 180 grader varmluft i 30 minutter.
6: Lad brødet køle af i minimum 15 minutter før du skærer skiver.

Nyd med dit foretrukne pålæg/smørelse/topping.
Kan anvendes til både salt og sødt pålæg/smørelse – eller bare for sig selv 😉

Du kan tjekke min Instagram-side @NoGlutenNoLimits for yderligere inspiration eller skrive, hvis du har spørgsmål.

* jeg køber ofte frossen spinat i Rema1000, som allerede er finthakket. På den måde skal du blot tø det op i mikroovn (hvis det skal gå hurtigt), og dernæst nemt blande det med de øvrige ingredienser i en skål.1 thought on “Glutenfri og vegansk spinatbrød”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *