Glutenfri fastelavnsboller

Glutenfri fastelavnsboller, som rent faktisk ligner fastelavnsboller. Her får du en opskrift på gammeldags fastelavnsboller, som er lækre, bløde og har det velkendte “hulrum” mellem det snaskede fyld og toppen af bollen – og lige nøjagtig dén detalje, er hvad jeg er vild med ved fastelavnsboller.
Opskriften på selve bolledejen er glutenfri, sukkerfri, laktosefri og vegansk (og dermed også uden æg), hvilket gør at stort set alle kan spise med. Du vælger selvfølgelig helt selv, hvilket fyld du vil putte i, men i disse er der blot kagecreme og hakket chokolade. Dog er jeg også vild med kombinationen af marcipan eller mazarinmasse og chokolade eller måske en lækker hindbærmarmelade. Jeg har også været ved at overveje at afprøve fastelavnsboller med peanut butter og chokolade – men nogle gange skal man også bare lade klassikere være klassikere ;-).
Hvis du også har fået lyst til noget med peanut butter og chokolade nu, kan du jo sagtens lave små snacks, som kan serveres sammen med dine glutenfri fastelavnsboller. For eksempel disse raw peanut butter bites a la snickers. De er farligt gode ;-).
Tips til en lækker glutenfri dej
Glutenfri dej er ikke altid det nemmeste at arbejde med, men hvis du bare sørger for at få lavet en god “base”, så skal det nok lykkes!
Det første trick er, at du skal sørge for at lave en elastisk og slimet masse af vand, gær, FiberHUSK og i dette tilfælde også honning. I starten dannes der klumper, men dem kan du nemt presse ud langs kanten i røreskålen. Sørg desuden for at røre godt og relativt kraftigt rundt i et par minutter, så du får en ensartet gelé-agtig masse. Lad dernæst massen stå og hvile mens du vejer de øvrige ingredienser af. Når disse tilsættes, er det igen vigtigt at få rørt grundigt sammen, så den bliver ensartet (se billeder nedenfor). Jeg bruger desuden bare en røreske og ikke en køkkenmaskine.
Det andet tip/trick er at give dejen lov til at “hvile” i mindst 20 minutter, når den er blandet, da dette får fibermassen til at binde sig bedre til meltyperne og de resterende ingredienser.
Det sidste tip i denne omgang er, at putte lidt smagsneutral olie på bagepapiret når du ruller dejen ud, da dette modvirker at dejen klæber sig fast.
Før dejen har hvilet i 30 minutter Efter dejen har hvilet i 30 minutter (jeg har lige vendt den med røreskeen for at tjekke at den var “sammenhængende”)
Opskrift på glutenfri fastelavnsboller
Opskrift til 12 “små”
Ingredienser til dejen:
– 3 dl vand
– 2 tsk tørgør (jeg bruger en orange pakke Yeast tørgær fra Doves Farm, alternativt 2/3 pk gær)
– 2 spsk FiberHUSK
– 1 spsk honning, agavesirup eller kokossukker
– 1 nip kardemomme
– 100 g boghvedemel
– 80 g rismel
– 35 g mandelmel
Desuden: valgfrit fyld – jeg har brugt kagecreme og hakket chokolade (find opskrift på kagecreme nedenfor). Desuden har jeg også prøvet kanelremonce, hakkede mandler og chokolade (find opskrift fra mine kanelsnegle)
Fremgangsmåde:
Kom vand, gær, FiberHUSK og honning i en røreskål og rør det grundigt sammen til en gelé-agtig masse (se evt. tips og tricks længere oppe i dette indlæg). Lad massen hvile i mindst 5 minutter, mens du måler de øvrige ingredienser af. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele godt sammen til ensartet masse. Lad dejen hvile i minimum 20 minutter, så den kan “samle sig”.
Forvarm ovnen til 220 grader varmluft.
Tag 2 stykker bagepapir frem og fordel lidt smagsneutral olie herpå for at modvirke at dejen hænger fast (jeg bruger rapsolie). Skær firkanter med en kniv og kom en klat af dit favoritfyld ovenpå. Fold kanterne ind over midten og klem/luk med et let tryk (ikke for meget), og vend bollerne med den jævne side opad (se billede nedenfor).
Bages i 10 minutter ved 220 grader varmluft og skru ned på 200 grader varmluft, og bag videre i 3-5 minutter til de er brune/gyldne på toppen. Bollerne kan mærkes lidt hårde hvis du prikker på dem lige når du åbner ovnen, men de bliver rigtig hurtigt bløde!
TIP: server bollerne med det samme og opbevar på køl – når du skal bruge dem igen, skal de bare have en kort opvarmning i mikroovnen, så er de så gode som ny 😉
Kagecreme:
– 2 spsk honning, agavesirup eller kokossukker
– 2 æg
– 2 spsk glutenfri maizena (majsstivelse)
– kornene af ½ stang vanilje (eller 1 tsk vaniljesukker)
– 3,5 dl mælk (jeg har både haft succes med komælk og havremælk)
Fremgangsmåde:
Kom honning, æg, maizena og vanilje i en kasserolle og pisk det til en ensartet væske (uden varme!). Tilsæt mælk og giv cremen et kort opkog. Pisk hele tiden! Kagecremen er færdig, når den begynder at tykne og du kan trække lidt spor med piskeriset. Sæt kagecremen på køl og lad den sætte sig (den bliver mere stiv her).