Falafler og grøntsagsfladbrød
Falafler og grøntsagsfladbrød – en blanding af sandwich og pitabrød, på den lækre, krydrede måde. Falaflerne er helt tilpas krydret med varme krydderier, og du kan frit vælge om der skal chili i eller ej! Desuden er både falaflerne og fladbrødene velegnede hele året rundt, og derfor kan det måske også gå hen og blive en favorit hjemme hos dig? Du kan nemlig nemt lave store portioner af begge opskrifter og opbevare på frys eller i køleskabet.
Grøntsagsfladbrødene er de bedste og NEMMESTE jeg nogensinde har lavet, og de smager så godt! De kan desuden sagtens anvendes til alt mulig andet topping end falafler – både andet kødpålæg, hummus, peanut butter eller med smør. Opskriften på disse grøntsagsfladbrød er glutenfri, sukkerfri og laktosefri, og derfor er den også vegetarvenlig. Desuden lover jeg dig for, at du ikke kan smage grøntsagerne – de bidrager bare til en grønnere hverdag og et lækkert og svampet fladbrød, som ikke bliver tørt!
Opskriften på falaflerne er glutenfri, sukkerfri, laktosefri og vegansk (og uden æg), og desuden er de bagt i ovnen, for at gøre det nemmere for dig – du skal bare forme små boller og lægge dem på bagepladen, og så klarer ovnen resten ;-).
OBS: jeg bruger tørrede kikærter som jeg selv udbløder, og derfor er de IKKE kogte, ligesom dem du køber på dåse. Dette giver en mere “krummende” dej, som jeg elsker ved falafler.
Hvis du vil have inspiration til en virkelig nem og lækker hverdagsret, som indeholder mange grøntsager, og som alligevel er et hit i alle aldre, så tjek denne opskrift på one pot pasta.
Opskrift på falafler og grøntsagsfladbrød
Falafler (cirka 20 stk)
Ingredienser til falafler:
– 450 g udblødte (ukogte) kikærter (dette er vægten efter iblødsætning i 10 timer natten over – vægten af de tørrede kikærter inden var cirka 200-225 g)
– 1 bundt bredbladet persille eller koriander (cirka 60 g med stilk)
– 1 rødløg
– 4 fed hvidløg
– 2 tsk salt
– 1-2 tsk stødt chili (kan udelades)
– 2 tsk stødt koriander
– 2 tsk stødt spidskommen
– 2 spsk lys tahin/sesampasta (jeg synes at den mørke tahin fra Urtekram bliver for bitter i smagen – jeg køber lys tahin i asiatiske supermarkeder)
– 2 spsk olivenolie eller anden olie
Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen til 200 grader. Kom alle ingredienser i en blender og blend til du har en nogenlunde ensartet masse (hvis du har en lille blender/minihakker, så kan du bare tage lidt ad gangen og blande det i en skål bagefter). Form små “kødboller” af massen, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag i cirka 25 minutter ved 200 grader normal ovn eller indtil de bliver gyldne ovenpå.
Kan serveres og nydes med det samme (lav evt. en stor portion og frys).
Grøntsagsfladbrød
Ingredienser til en bradepande:
– 150 g broccoli eller blomkål (jeg bruger ofte dem fra frost)
– 200 g gulerod
– 50 g havregryn
– 50 g boghvedemel, fuldkornsmajsmel, rismel eller blendede frø/kerner (eller almindelig mel hvis du tåler dette)
– 5 g salt (cirka 1 tsk)
– 2 æg
Fremgangsmåde:
Kom grøntsagerne i en blender/minihakker/foodprocesser og blend til de er finthakkede. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend igen til du har en ensartet masse (den kan godt virke lidt “rustik” men det er helt fint!).
Hæld dejen ud på en bageplade og fordej den med en dejskraber til et jævnt lag (cirka 1-1,5 cm i højden). Bag i 25 minutter ved 175 grader varmluft indtil kanterne bliver gyldne. Lad dem køle af i mindst 10 minutter og skær dernæst dine firkantede brød ud med en kniv.
Opbevares på køl og er fryseegnede.
Grøntsagsfladbrød før bagning Fladbrød efter bagning Grøntsagsfladbrød efter bagning – kan spises med alverdens topping!
4 thoughts on “Falafler og grøntsagsfladbrød”